Mitä kisassa tulisi ajatella?

-Tässä ajatuksia minun päästäni.

En pyri kirjoituksessani antamaan vastausta, saati tyhjentävää ratkaisua ajatusmallin osalta, sillä uskon aiheen olevan varsin yksilöllinen ja poikkeuksia lienee enemmän kuin sääntöjä. Lisäksi tiedän olevani lajissa vielä niin pienen lapsen kengissä, että osani on pitkään vain kuunnella ja kysellä ”mitä, miten ja milloin”. Pidänkin asemastani oppipoikana, sillä olen myös valmis kehittymään.

Sitten asiaan; Miten huiput keskittyvät pitkän kisan aikana? Pysyykö fokus aina vain ja ainoastaan siinä, mitä ollaan tekemässä? Tässä ote minun ”hallitusta” pitkänmatkan suunnistuskisasta uudessa maastotyypissä:

-Verryttely: Rauha omaan tekemiseen, fyysisellä kunnolla ei tässä kisassa ole väliä. Tavoite on saada järkevä ja hallittu suoritus. Selkää vähän kyllä kolottaa ja jalat ovat jumissa.. Noniin, tsemppaahan nyt, ajatus oleellisessa. Ohoh, onkohan tuo mies kova? Näyttää ainakin. Ottaa kovasti spurtteja. Ei tulisi itsellä mieleenikään ennen tällaista kisaa. Mahtaa ukko olla kovassa kunnossa.. Noniin, alku rauhassa ja homma siitä käyntiin.

-L-K

Ohoh, kylläpä juoksu taas alkoi tuntumaan heti hyvältä ja WAU mikä kartta! Paljon parempi kuin odotin. Nyt malttia..

-K-1 2.31 +0.31 (17/107)

Rastiväli on melko lyhyt, rastille tulo haastava. Tarjotaan polkua. -Hyvä! Sinne, niin pystyy valmistelemaan seuraavaa väliä. Onpas kakkoselle pitkä väli. Rasti on alempana kuin edellinen.. Ohoh missä kohtaa olenkaan tiellä menossa? Prkl tämä piti ottaa varmasti. En näe mustaa rinkulaa vasemmalla missään, enkä pieniä polkuja oikealla. Alkaa matka täyttyä. Pakko mennä metsän puolelle, kyllä saan sieltä kiinni. Otan nyt aikani rastilla. Keltaisia läikkiä joka puolella.. En saa selvää. Tuo voisi olla ympyrää edeltävä vihreä. Luota siihen. JES!

-1-2 7.30 +0.00 (1/107)

*pysähdyn rastilla*. Nyt tilanteessa mukana. Mihinkään ei ole kiire. *lähden rinteen suuntaan*. Täällähän on uria! Nämä lienee niitä eläinpolkuja. Kulkevat hyvin tasossa. *lisään vauhtia* Saan jousta rinnettä pitkin vähän laskeutuen ja hiekkavallit tulee kyllä vastaan. Ellen näe niitä en voi juosta ohi keltaisista aukoista. Onpa paljon kaatuneita puita. Hyvä! Tässä saa fyysisesti eroja. Pysy pystyssä. Hae uraa. Oikealle jää paljon kiviä. Missähän vallit viipyvät. Siellä! Pysy tasossa, älä laskeudu liian aikaisin keltaiselle, rasti on ylhäällä.

-2-3 2.04 +0.03 (3/107)

*Rastinoton yhteydessä nopea reitinvalinta*. Vasemmalta keltaista pitkin pääsee hyvin! nyt vaan vauhtia lisää, on helppo juosta. *saavun suolle* Pirulainen ei tässä pysty juoksemaan.. Nilkat pyörii. Varmista suuntaa.. *vilkaisen kompassia* En näe rastia. Sen pitäisi näkyä. Mikähän rastipiste on? Ai puu.. Täällähän on monta puuta. ÄH menen kokeilemaan tuota. Ei voi olla kaukana tuosta. JES! Nyt rauha ja homma hanskaan.

-3-4 2.59 +0.24 (9/107)

Kierrän oikealta keltaista, niin on aikaa lukea seuraavaa väliä. Se näytti pitkältä väliltä. Kylläpäs olen järkevä. Tämä on pitkä kisa. Hyi mikä väli. Eihän tuota ole järkeä mennä kuin suoraan! No, toteuta se sujuvasti. Alkuun otan keltaista alle ja mäessä saan ansaitun tyhjän hetken. *Tulen keltaisen reunaan* Nyt tarkasti rastille, mäen muoto, kivet, pistekumpare..

-4-5 16.41 +0.07 (2/107)

Rastilta lähtö sinne mistä tultiinkin. Eläinpolku! Sitä pitkin keltaiselle. Huh onpa iso mäki. Eikä se vielä ole edes alkanut. Juokse niin pitkään kuin se on helppoa. Kävele sitten. En ota geeliä vielä. Rataa on jäljellä, en liene ollut vielä kovin kauaa metsässä. *jyrkän nousun jälkeen*. Hyvä, olen kartalla ja suunta on pitänyt. Nyt alas. Kylläpäs juoksu tuntuu hyvältä. Odotin paljon pahempaa. Tämähän on kivaa. *Juoksen tien yli laakeaan notkelmaan*. Nyt pitäisi alkaa kääntämään ojien yli. Hae hyvää pohjaa. oikealle jää selvä kumpare, olen lähellä viivaa. Onpas täällä avointa. Liian avointa. Prkl olen ajautunut vähän vasemmalle! Korjaa tiheikön reunaan. Hyvä. Nyt vauhtia. *Kompastun ja näen kuinka vapaa käteni ojentuu ottamaan vastaan.* Ei! eijei! *Käteni uppoaa hevosen märkään sontaan. Nousen ja hetken kuvittelen voiko tätä olla huomioimatta*. Pakko saada käteni puhtaaksi. Se on seuraavaksi silmässäni, kun sitä alkaa kutittamaan. Suunnitelma: Toisen ojan kohdalta tien yli ja kiipeä rastille. Hyvä, nyt puhdista kätesi. *hankaan sitä joka paikkaan*.

-5-6 1.56 +0.00 (1/107)

Tämä on vaikea! Näitä välejä oli modelissa. Nyt ota aikasi. Samassa tasossa. Hyvä. Etsi uraa. Ei löydy. Onpa vaikea kulkuista. Keltainen edeltää rastia. Kolme kiveä jonossa. *Ei ongelmia*.

-6-7 8.53 +0.00 (1/107)

*taittelen kartan uudestaan*. Pitkä väli. Äh en ennättänyt yhtään valmistautua. *Pysähdyn* Rasti on melko alhaalla. Ei järkeä nousta yhtään ylimääräistä. Rastinotto vaikea, menoksi! *Rinnettä juostessa* Riittääköhän vauhtini.. Juoksu tuntuu hyvältä mutten osaa mennä kovempaakaan. Juokseekohan ranskalaiset paljon kovempaa. No tämä riittää hyvään suoritukseen. Muista miten se riitti aina treeneissä. Ei tarvitse revitellä. Nyt ota itsesi tarkasti kiinni, ja valmistaudu rastinottoon. Tuossa on tuo suo, olen viivalla. Keltainen edeltää rastia, jyrkänne tulosuuntaan. Helppo.

-7-8 1.07 +0.09 (10/107)

Tarkka suunta. Maastotyyppi vaihtuu, tarkkana. Rastia edeltää kumpare, sen takana. Kas, rasti näkyy kauas. Hyvä.

-8-9 1.43 +0.49 (58/107)

Mäen vierestä rastille. Kylläpäs alkaa olla jano. Missä otan geelin. Kohta tulee näemmä pitkä väli ja iso mäki. Siinä on hyvä paikka. Rastinotto nyt tarkasti. Mitä tapahtui? En saa nyt selvää. Onko se alempana, mikä kumpare tuo on? *pysähdyn*. Uskoisin sen olevan alempana. mutta se voisi olla periaatteessa tämän moukarin takana. Äh, pakko varmistaa! *kiipeän jyrkänteen yli* JES, onneksi varmistin!

-9-10 3.17 +0.19 (4/107)

Nyt tsemppaa. Ei enää nukahduksia. Äsken kävi hyvä tuuri, älä jätä onnen varaan enää. -Ohoh kukas tuo on? *Oma sarjalainen tulee kantaan*. Suunnitelma: mäen rinteen vierestä jonka jälkeen keltainen näkyy.. -Onkohan tuo ottanut minut kiinni? En minä niin paljoa koukannut.. Jos tuo juoksee kovempaa kuin minä, niin nuo kaverithan juoksee hirmuista vauhtia! *ajaudun liian oikealle*. Noniin, nyt rauhoita fyysisesti ja ota liput varmasti. Älä välitä tuosta toisesta. Jyrkänne, vähän yläviistoon. Pitäisi tulla isot kivet. Siellä! Pistekumpare..

Tällaista mielen taistelua minulla kisan aikana, eikä tuo ole mitenkään poikkeavaa. Ja on toki huomioitavaa, että monesti suorituksen jälkeen jääkin päällimmäisenä mieleen ajatukset, jotka ovat herättäneet jotain tuntemuksia. Onnistuneet hetket ovat luoneet varmuutta ja saaneet mielen levolliseksi, kun taas tilanne, missä saa itsensä kiinni ajattelemasta jotain suorituksen kannalta epäoleellista, ärsyttää.

Yksi hieno hetki kisassa jäi mieleeni 13-14 välin loppu metreillä, kun nousin viimeiselle isommalle polulle. Säikähdin, kuinka kovaa eräs herras-henkilö juoksi viistosta eteeni ja tuikkasi tielle. Ensimmäinen ajatukseni oli ”noinko kovaa tässä maastossa pitäisi mennä”. Kuitenkin ohitin hänet vain muutama sekunti tämän jälkeen ja näin silmäkulmastani, kuinka pitkä parta ja ryppyinen naama paistoivat hikinauhan alta. Jopa huvitti, kuinka olin ennättänyt hetkessä tuomitsemaan oman vauhtini. Mies oli selkeästi ikämies sarjoissa, ja kyseessä oli hetkellinen spurtti, kuten arvata saattoi.

Tein kisassa pienten hoipertelujen lisäksi kaksi selkeämpää virhettä. (12 ja 16). Yhteensä noin viiden minuutin verran. Olin maaliin tullessa luonnollisesti suoritukseeni pettynyt ja laskin mielessäni, että ero kärkeen on auttamatta kasvanut liikaa. Tavoitteeni oli tehdä hallittu suoritus. Onnistuin lähes; n.90%sti. Tulos kisasta jäi lopulta kuitenkin miellyttämään, sillä kisan aikaiset epäilyni olivat turhia ja vauhti hyvää.

Miksi en onnistunut kaikilla väleillä? Olisiko syy löydettävissä, kun miettii omaa ajatteluaan matkan aikana. Molemmissa isommissa virheissäni edelsi tilanne, että olin ohittanut edellä menevän, epävarmuus, olenko itse tullut kiinni ajetuksi, ja ajatus oman tekemisen riittämättömyydestä.

Jokainen startti opettaa, ja pyrin olla tekemättä samoja virheitä uudelleen. Ja ehkä tärkeämpänä, keskityn siihen tunteeseen, mikä vei minut rastille sujuvasti ja kun onnistuin. -Tavoittelen 100%:tia.

O’Cerdanya 2017

#suunnistus #ocerdanya2017 #ajatusmalli #analysointi